Film: Jonas Nyström och Jeanette Frank

AiR 400 år

fyra konstnärer tolkar regn

I samband med att fyra städer i Sverige 2021 fyllde 400 hundra år genomfördes samarbetsprojektet AiR 4×400. Projektet bestod av fyra konstnärsresidens, alltså att konstnärer fick möjlighet att bo och verka i en annan miljö under en begränsad tid. ett i varje stad.
De fyra städerna hade olika teman eller konstnärsmaterial: Luleå stål, i Piteå snö och i Borås Textil. I Göteborg var temat regn, och de fyra konstnärerna skapade sina verk i en kub som var 3x3x3 meter och placerad i Biskopsgården under Göteborgs födelsedagsvecka 31 maj-5 juni 2021.
Konstnärerna som arbetade och ställde ut i Göteborg var bildkonstnären Amanda Mendiant, Piteå, skulptören Odysseas Pappas, Borås, dansaren Jenny Schinkler, Luleå och musikern Johan Björklund, Göteborg. 

loading...

Foto: Jonas Nyström och Jeanette Frank

Göteborgsresidenset AiR 4×400 var ett samarbete mellan Göteborg & Co, TILLT och Rain Gothenburg. Det var en del av Göteborgs 400-årsjubileum där TILLT projekt- och processledde och Rain Gothenburg stod för konstnärlig rådgivning och inspiration kring regn. I projektet som helhet deltog även Resurscentrum för konst och Konstkonsulenten i region Norrbotten, Piteå kommun och Textile Fashion Center, Borås.

Konstnärerna

Amanda Mendiant är en fransk-svensk bildkonstnär bosatt i Piteå. Hon har de senaste 20 åren jobbat som bildkonstnär, illustratör, gästundervisat i illustration och konstnärliga tekniker. Hon frilansar numera även som art director och utmanas av att jobba med olika konstnärliga uttryck. Amandas bilder har alltid kretsat kring kvinnan, i samklang med hennes egen utveckling. Stilla porträtt där närvaro och volymer krävt utrymme och plats i rummen.

Johan Björklund är musiker (trummor/slagverk), kompositör, projektledare, pedagog och konstnärlig coach från Göteborg. Han har gjort sig känd som ledare/medlem/drivkraft i en mängd olika musikgrupper som t.ex Thymeshift, Monochromatics, Dynamic Flavours, Parallel Activity, Mess, Celso Paco & Dynamo De Luxe. Johan är oerhört intresserad av elektroniskt musikskapande, fältinspelningar, trasiga radioapparater och att göra musik med icketraditionella instrument/skrot och annat som alstrar ljud.

Odysseas Pappas bor och arbetar i Borås, som skulptör och inredningsarkitekt sedan 2016. Han är en professionell konstnär utbildad i Academy of Fine Arts Tirana och har 29 års erfarenhet inom konst. Odysseas fick Sveriges största arbetsstipendium för skulptörer, Bohusläns Stenstipendium, 2018. Han älskar att uttrycka sig genom kraften i form och rörelse, med det slutliga målet att förmedla sitt konstverks meddelande utan att använda ord och förklaringar.

Jenny Schinkler är utbildad dansare som också är scenkonstnär eller performer. Hon utbildade sig i Tyskland och fortsatte sedan vara verksam utanför Sveriges gränser i åtta år. Tills för tre år sedan då hon flyttade hem till Luleå. Jenny har antagit sig utmaningen att uttrycka sig mer i solo-performance. Under veckan i Göteborg vill hon utforska det eviga kretsloppet, cirkulär konsumtionsideologi, filosofiska fadäser och vattnets inneboende skönhet.