open call konstnärsresidens

Info om residenset     Ansökan     Regnberättelser

Göteborg firar 400 år med Regninstallation

Under år 2021 fyller fyra städer 400 år - Göteborg, Luleå, Borås och Piteå. Norrbotten möter Västra Götaland i ett samarbetsprojekt mellan alla fyra städer. Ett gemensamt firande kommer ske när de fyra städerna genomför konstnärliga utbyten under året.
Snart är det dags för Göteborg och bjuder härmed in en göteborgare, en pitebo, en luleåbo och en boråsare att utforska staden och regn.

Utgångspunkten är en utomhuskub på 3x3x3 m i vilken det kommer regna hela tiden. Ditt uppdrag som konstnär är att fritt göra din tolkning av regn och dess egenskaper i denna kub. Den 4:e juni 2021 ska ditt verk vara färdigt för presentation. Verken är precis som regnet tillfälligt och kommer tas bort efter avslutad vernissage. Arbetsprocessen och färdigt verk kommer att dokumenteras genom film. 
Aktiva inom alla typer av konstformer är välkomna att söka!
 
Göteborgarna/besökarna kommer att kunna följa konstnärernas arbetsprocess. Konstnärerna arbetar fritt utifrån regn som tema. Förbeställt material kommer att finnas på plats. Verken kommer försvinna efter residenset.
 
Tre stycken gemensamma förmöten kommer att hållas digitalt då idé och skissarbete diskuteras. Slutgiltiga skisser/idéer presenteras i gruppen innan konstnärerna anländer till Göteborg för att sedan kunna arbeta i skarpt läge.
Du behöver inte ha jobbat med regn/vatten innan. Vi ser gärna att du som söker är professionellt yrkesverksam konstnär.

Vår önskan med detta residens är att det ska stärka nätverk/utbyten mellan konstnärer från fyra städer i Norrbotten och Västra Götaland. Att det kan skapa ett tillfälle att jobba i ett nytt förgängligt material och inte minst att det blir någonting göteborgarna kommer få uppleva under några dagar.
 
Göteborgsresidenset är ett samarbete mellan Göteborg & Co, TILLT och Rain Gothenburg  Det är en del av Göteborgs 400-årsjubileum där TILLT projekt- och processleder och Rain Gothenburg står för konstnärlig rådgivning och inspiration kring regn. I projektet som helhet samverkar vi med Resurscentrum för konst och Konstkonsulenten i region Norrbotten, Piteå kommun och Textile Fashion Center, Borås.

Residenset erbjuder

 • Skattefritt stipendium på
  15 000 SEK.
 • Resa och boende på hotell.
 • Traktamente 300 kr/dag.
 • Processledare som håller övergripande i arbetet.
 • Regn.

Du förväntas

 • Delta i tre planeringsmöten innan du kommer till Göteborg.
 • Göra egen research och presentera ditt verk innan ankomst.
 • Vara med på invigning och ett publikt samtal samt gemensamma aktiviteter för gruppen.
 • Medverka i kommunikation och media.

tänk på att

 • Det kan vara blött och krävande att arbeta med regn.
 • Vädret i Göteborg kan vara oberäkneligt och det finns chans för regn under. dagarna. Vi kommer dessutom att se till att det regnar vid i kuben/arbetsplatsen hela tiden.